1. Ana Sayfa
  2. Psikiyatri İlaçları

Clonex Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Clonex Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?
+ - 0

Clonex; içerisinde klozapin etkin maddesi bulunan psikiyatri uzmanınızın kontrolü ile kullanmanız gereken bir ilaçtır. Clonex  kullanımı sırasında mutlaka başvurduğunuz psikiyatrist gözetiminde kullanıyor olmanız gerekmektedir.

Clonex Ne İçin Kullanılır?

Clonex, psikiyatri uzmanlarının genellikle şizofreni hastalarının tedavi süreçlerinde diğer ilaçlardan bir etki görmediklerinde kullandığı bir ilaçtır. Aynı zamanda bazı psikiyatrist tarafından Parkinson hastaları için de kullanılmaktadır.

Clonex Nasıl Kullanılır?

Clonex kullanımı sırasında mutlaka doktor kontrolünde olmalısınız bu nedenle sürekli iletişim halinde olabilmeniz açısından online psikiyatri desteğinden faydalanabilirsiniz.İlacın kullanımı sırasında psikolog desteği almanız da tedavi süreciniz için çok  önemlidir  ve bunun için;  online psikolog desteği sayesinde kolayca tedavinize devam edebilirsiniz. İlacın kullanımı ile ilgili kaygılarınız varsa yine bunu danıştığınız psikolog ile paylaşmalısınız. Ancak ilacın kullanımı ile ilgili sorularınız için psikolog değil psikiyatri uzmanınız ile görüşmelisiniz. Psikiyatri uzmanı genellikle  her hasta için en düşük dozla başlamaktadır ancak durumunuza göre doz düzenlenmektedir. İlacı kullanmaya başlayan hastanın 18 hafta içinde bir kere daha sonra ise 4 haftada bir akyuvar sayımı yaptırması gerekmektedir. Tedaviye direnç gösteren şizofreni hastaları için doktor genellikle  1 veya 2 kez 25 mg’lık tabletin yarısı, takip eden 2. gün ise 1 veya 2 kere 25 mg  doz olarak vermektedir. Bu doza karşı hasta  iyiyse günlük doz, 25 mg ila 50 mg’lık artışlarla  yavaş bir şekilde 2-3 hafta içinde günde 300 mg’a kadar artırılabilmektedir. Sonradan doktor  gerek görürse  günlük dozda, yarım haftalık veya tercihen 1 haftalık aralarla 50 mg ila 100 mg’lık artışlar yapabilmektedir. Çocuklarda kullanımına bakacak olursak eğer 16 yaşının altındaki çocuklarda güvenirliliği ve etkililiği kanıtlanmadığından doktorlar tarafından tercih edilmesi söz konusu değildir. Yaşlı hastalarda başlangıç dozu düşük dozlarla başlanır ve günde 25 mg üstü dozun üstüne çıkılması önerilmemektedir. Özel durumu olan hastalarda yani karaciğer ya da böbrek yetmezliği ciddi olan hastalarda doktorun Clonex  kullanmaya başlaması söz konusu dahi değildir.

Clonex Faydaları Nelerdir?

Clonex en büyük faydası şizofreni hastalarının tedavisi için  kullanılmasıdır. Diğer ilaçların yetersiz olduğu hastalarda kullanıldığı ve  intihar davranışı riskini azalttığı bilinmektedir. Duygudurum bozukluğu yaşayan hastalarda da belirtilerin kontrol altına alınmasını sağlamak için kullanıldığı bilinmektedir. Gerçeklik algısının bozulduğu Parkinson hastaları içinde doktorların kullandığı ve fayda gördüğünü belirttiği bir ilaçtır. İlacın tedavi sürecinize yardımcı olması tek başına mümkün değil ilaçla birlikte psikolog desteği almanızda tedavi süreciniz açısından önemlidir. Bunun için en uygun ve kolay olan yöntem online psikolog desteği almanızdır. Tedavi sürecinin kısa ve olumlu ilerleyebilmesi için psikolog ve psikiyatri uzmanının işbirliği içerisinde ilerlemesi en büyük faydayı görmenizi sağlayacaktır.

Clonex Yan Etkileri Nelerdir?

Clonex, diğer ilaçlarda da olduğu gibi olası yan etkilere sahiptir. Bu yan etkileri yaşadığınız takdirde doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir ve bunun için en kolay yöntem online psikiyatri desteği almanızdır. Clonex kullanımı sırasında ortaya çıkabilecek olası yan etkiler ve seyrek yan etkiler aşağıda verilmiştir.

Seyrek görülen ve tıbbi müdahale gerektiren yan etkiler;

• Yüksek ateş, terleme, kalp atışlarında aşırı hızlanma veya düzensizlik, sersemlik gibi belirtiler ciddi bir sinir sistemi bozukluğunun oluşabileceğini gösteriyor olabilir.

• Aşırı yemek yemek ve susamak, idrara çıkmak

• Zihin bulanıklığı yaşamak,

• Kalp durması,

• Solunum yetmezliği gibi sorunlarla karşılaşıldığında hastanın en yakın hastaneye başvurması ve tıbbi müdahale görmesi gerekmektedir.

Olası yan etkiler;

• Ateş yükselmesi ile karşılaşılabilir

• Yorgunluk ve uykusuzluk, sürekli uyku hali

• Sersem gibi ortalıkta dolaşma

• Baş ağrılar, havale, sara nöbeti veya kasılmalar,

• Kas sertliği, titreme, çarpıntı,

• Baş dönmeleri ve ağrıları,

• Vücut ağırlığında artışlar,

• İdrar tutamama, idrarın birikmesi

• Kabızlık veya ishal gibi sindirim sistemi sorunları,

• Nezle, burun akıntısı,  boğazda oluşan ağrı oluşabilir,

• Baygınlık, titreme veya deri dökülmeleri gibi yan etkilerle karşılaşabilinmektedir.

Clonex İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

  • Clonex kaç yıl kullanılır?

İlacın intihar davranışı riskini azaltmasına yardımcı olabilmesi adına en az iki yıl kullanımı önerilmektedir.

  • Clonex ne işe yarar ?

İlacı genel olarak tedaviye dirençli veya diğer ilaçlara yanıt vermeyen şizofreni hastalarında kullanılır.

  • Clonex kullanırken kan tahlili neden yapılır?

Hastanın akyuvar belirli aralıklarla akyuvar sayımı yaptırması gerekmektedir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap