1. Ana Sayfa
  2. Kişisel Gelişim

Koçluk Eğitimi

Koçluk Eğitimi
+ - 0

Koçluk eğitimi almak bazen kafa karıştırıcı olabilir. Nereden sertifika almanız gerektiğini, farklı yeterlilik seviyelerini ve doğru programın nasıl seçileceğini anlamak hem koç olmak isteyenler hem de koç tutmak isteyenler için önemlidir.

O halde gelin süreci aydınlatalım. Bu yazımızda, koç teriminin gerçekte ne anlama geldiğinden ve bunun koçluk etiğiyle nasıl bağlantılı olduğundan bahsedeceğiz.

Koçluğun Tanımı Nedir?

Koçluk bir düşünme süreciyle çalışmaktır. Koç olmak, günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamında özellikle önemli olan, kişisel ve mesleki potansiyellerini en üst düzeye çıkarmaları için onlara ilham veren, düşündürücü ve yaratıcı bir sohbette başka bir kişiyle ortaklık yapmak anlamına gelir.

Koçlar, diğer kişiyi kendi hayatında ve işinde uzman olarak onurlandırır ve onun yaratıcı, becerikli ve bütün olduğuna inanır.

Bu temel üzerinde duran koçun sorumluluğu: kişinin neyi başarmak istediğini keşfetmek, açıklığa kavuşturmak ve ona uyum sağlamak, kendini keşfetmeyi teşvik etmek, diğer kişi (koç değil) tarafından üretilen çözüm ve stratejileri ortaya çıkarmak ve kişiyi sorumlu tutmaktır.

Bu süreç, insanların becerilerini ortaya çıkarırken ve potansiyellerini ortaya çıkarırken, iş ve hayata ilişkin düşünce ve bakış açılarını önemli ölçüde geliştirmelerine yardımcı olur. Koçluk eğitim, danışmanlık veya terapi değildir.

Koçlukta etik uygulama nedir?

Etik uygulama koçun profesyonel temelinin bir parçasıdır ve sertifikalı koçlar biz mesleğe girdiğimizde bu uygulamaları imzalarlar.  Profesyonel koçlar nitelikleri, yeterlilikleri ve deneyimleri konusunda dürüst olmalıdırlar.

Profesyonel koçlar koçluk, danışmanlık, eğitim, psikoterapi ve diğer destek yöntemleri arasındaki farkları bilirler, dolayısıyla ilgilenmeye yetkili olmadığı konuşmalara girmekten nasıl kaçınacaklarını da bilirler.

Kim kendine koç diyebilir?

Son dönemde her yerde koç olduğunu ifade eden onlarca insan olduğunu far ettiniz mi? Koçluk nitelikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için profillerine baktığımda çoğu zaman koçluk hizmetleri sunmadıklarını, bunun yerine danışmanlık, eğitim, atölye çalışmaları veya üçünün bir karışımını sunduklarını görüyoruz.

Koçluk eğitimi söz konusu olduğunda, güvenirliği olmayan ve kazançlı koçluk işleri kurma konusunda boş vaatlerde bulunan çok fazla insan var. Koçluk ve etik uygulama el ele gider. Kendinizi bir koç olarak tanıtacaksanız veya koçluk eğitimi kursları sunacaksanız, etik bir şekilde davranmak temel ve esastır.

Peki, nasıl koç olunur?

Koçlar, kapsamlı çalışma, pratik yapma, sürekli kendini geliştirme ve sürekli sertifikalandırma unvanını kazanarak koç olurlar.

En basit şekliyle, koç olabilmek için bireyin sertifikalı koçluk eğitimi alması gerekir ve ardından Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) aracılığıyla bir yeterlilik belgesi almaya hak kazanır. Sertifikalandırma, bir uygulayıcının niteliklerinin elde edilmesi, değerlendirilmesi ve doğrulanması sürecidir.

Koçluk Merkezi, en donanımlı koçluk eğitimlerini sunan eğitim kurumlarından biridir. ICF akreditasyonuna sahiptir bu nedenle koçluk standartlarına uygun bir eğitim sunmaktadır. Eğitimler ile ilgili daha fazla bilgi almak için Koçluk Merkezine 0 533 273 02 85 telefon numarası veya info@koclukmerkezi.com e-posta adresiyle ulaşabilirsiniz.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap